July 13

3 ting psykologen din ikke forteller deg om angst

VIKTIG: Innholdet på denne siden er kun ment med et formål for utdanning. Innholdet her er kun ment for å være komplimenterende og ikke en erstattning for råd/føringer fra lege, psykiater, psykolog eller lignende. 

3 ting psykologen din ikke forteller deg om angst

Du vet dette allerede, men det finnes mange forskjellige disipliner og fag. Faktisk så finnes
det litt over 180 forskjellige “ologier”, der psykologi er en av de.

Det jeg vil invitere deg til å tenke på med denne artikkelen er kunnskapen av å integrere flere disipliner for å oppnå en bedre forståelse.

Du lærer ikke om fysikkens lover når man studerer psykologi, men vil ikke de fysiske lovene som universet består av også gjelde den menneskelige opplevelsen?

Les artikkelen og oppdag en reproduserbar metode for å mestre angst, som psykologene ikke forteller deg.

Her er 3 ting psykologene ikke forteller deg om angst.

  1. Du kan ikke oppleve frykt uten innhold.

Angst er en type frykt eller fobi:

-Frykt er en ubalansert persepsjon om fremtiden, der du forestiller deg at du vil oppleve mer negativt en positivt, mer utfordring enn støtte, mer ulemper enn fordeler.

-Angst er en ubalansert persepsjon om fremtiden assosiert med en vrangforestilling fra fortiden.

Årsaken til angst er at noe i fortiden, som du tror har vært en negativ opplevelse, vil bli assosiert i hjernen angående en mulig fremtid.

Se for deg et barn, som ser sine foreldre krangle og mens de krangler så er faren voldelig mot moren eller omvendt. Dette blir veldig overveldende for barnet som sitter i naborommet og ser på, så barnet løper bort til soverommet og gjemmer seg under senga si.

La oss si at faren hadde på seg blå bukse og hvit skjorte og har brunt hår.

Dagen etter når moren tar barnet til butikken, så kommer det bort en mann, med brun hårfarge, blå bukse og hvit skjorte. Barnet lager en sekundær assosiasjon med fargene fra kranglingen dagen før og mannen som kommer bort for å hilse på moren. Barnet blir meget urolig og trigges av en angstrespons. Dette vil føre til en av to ting:

-Barnet vil stå foran moren sin for å beskytte henne fra mannen som kommer bortover for å beskytte sin mor.
-Barnet prøver å gjemme seg bak moren (dette skjer som oftest hvis barnet har blitt utsatt for vold av far).

Når mannen går bort så blir barnet rolig igjen.

Rundt neste hjørnet er det en ny mann, igjen med samme hårfarge, men en svart skjorte og blå bukse. Barnet vil igjen kunne oppleve sekundære assosiasjoner fra gårsdagen og tertiære assosiasjoner med mannen som de nettopp møtte og igjen vil trigge en angstrespons.

Den opprinnelige stressende opplevelsen er nøkkelen til barnets angstrespons og det finnes sekundære og tertiære assosiasjoner som hjernen lager, som blir tilknyttet den opprinnelige opplevelsen.

Du har sikkert opplevd å ha en kjæreste, med en viss type parfyme og når du lukter den parfymen igjen trigger dette noe i deg enten positivt eller negativt basert på om du har en negativ persepsjon eller positiv persepsjon om forholdet? Det er sekundære eller tertiære assosiasjoner som hjernen har laget.

Hvis man balanserer ut og nøytraliserer de negative følelsene tilknyttet den opprinnelige opplevelsen vil angstresponsen forsvinne fordi du løser opp i årsaken til at angstresponsen er der.

Jeg møter ofte folk som sier at de opplever angst, men de vet ikke hva de er redd for. Sannheten er at du kan ikke oppleve frykt uten innhold og personen vet egentlig hva de er redd for, men er midlertidig ubevisst på hva det spesifikt er. Med gode spørsmål kan man finne frem til det individet har angst for fordi sinnet holder alltid den inform

2.Uansett hva som har skjedd med deg er du er ikke et offer.

Den opprinnelige situasjonen som du tror er negativ er faktisk balansert, men du ignorer det positive og som et resultat lever i en vrangforestilling.

Du er bevisst på ulempene og samtidig ubevisst på fordelene, men underbevisstheten din har lagret informasjonen om fordelene, du trenger bare å stille de riktige spørsmålene for å bevisstgjøre underbevisstheten og få full bevissthet når det kommer til situasjonen.

Jeg husker godt da jeg jobbet med en god venn av meg på et seminar jeg hadde om konseptet om å gjøre fred med vonde opplevelser og frigjøre seg fra offer rollen. Vennen min som deltok hadde en far som var fysisk voldelig mot han da han var yngre. Han mente at det bare var negativt og han så ingen positive ting ved at faren var fysisk voldelig mot han.

Jeg utfordret han til å gå til øyeblikket og fortelle meg hva fordelene var ved at faren uttrykte fysisk vold.

Jeg spør spørsmålet “Hvordan var det en fordel til deg?”

Han svarer meg “Det er ingen fordeler, man skal ikke gjøre sånn mot sønnen sin!”

“Igjen…” sier jeg, “Fra det øyeblikket faren din gjorde det og det øyeblikket fremover, hvordan var det en
fordel til deg?”

Han svarer fort “Jeg ser ingen fordeler, det er ingen fordeler!”

Jeg svarer han igjen “Det betyr at du ikke leter godt nok, se igjen hvordan var det en
fordel til deg?”

Han prøver å lete men kommer ikke frem med noe…

Jeg sier “Ok, hva var du dedikert til på den tiden?”

“Jeg var 14 år og drev med dataspill”

Jeg svarer han “Ok. Var du fornøyd med livet ditt?”

Han blir litt stille før han sier “Nei, jeg var ganske feit og alle vennene mine behandla meg
som dritt egentlig.”

Jeg spør da igjen “Så det at faren din slo deg, fra det øyeblikket og frem til nå,
hvordan var det en fordel til deg?…”

Det var i det øyeblikket tårene av takknemlighet kom trillende, hjertet hans åpnet seg og hele rommet
hadde frysninger nedover ryggen i det han sier:

“Etter faren min slo meg den gangen, når jeg var 14 år, begynte jeg å trene for å bli sterk så han ikke skulle gjøre det igjen. Siden jeg begynte å trene begynte jeg også å prioritere de vennene jeg var med, jeg begynte å stå opp for meg selv når jeg ble behandlet som dritt. Jeg fant meg nye og bedre vennskap basert på respekt. Jeg ble tynnere og tynnere og jeg reiste meg i en ny selvtillit jeg aldri trodde jeg kunne ha. Jeg fikk også en kjæreste etterhvert fordi jeg turte å gå etter det jeg ville ha. Jeg er ikke så redd for utfordringer lenger og jeg følger drømmene mine og trener fortsatt flere ganger i uka, det er veldig meningsfullt for meg.”

Så jeg spør ham “Er det noe du nå vil endre i faren din? Er det noe du skulle ønske han gjorde annerledes?”

Han svarer “Nei, nå bare smiler jeg når jeg tenker på det.”

Han endte opp med å skrive et takknemlighets brev til sin far og de snakket igjen sammen for første gang på mange år. En konflikt på 13 år ble forløst med bare noen få spesifikke spørsmål som hjalp han og se balanse i noe som han tidligere trodde var bare dårlig.

Da han senere møtte sin psykolog, som han hadde brukt i 8 år for å prøve å gjøre fred med disse opplevelsene, fortalte han til henne at han endelig hadde fått hjelp til å nøytralisere de negative følelsene sine rundt sin far og at han ikke trengte å gå i terapi lenger.

Psykologen har brukt 8 år uten å gjøre fremgang ved å få han til å føle seg som et offer og støtte hans egen illusjon om at faren var en forferdelig mann og at det var meget synd på stakkars han.

Da psykologen fikk vite at terapien ikke var nødvendig lenger begynte hun å insistere på at han var i fornektelse og at dette har ødelagt de siste 8 årene av terapi.

Hun klarte ikke å forstå at det er mulig å gå ut av offer rollen og ta tilbake livet sitt og reise seg i en ny selvtillit.

Vær oppmerksom at det finnes terapeuter i forskjellige nivåer av bevissthet, noen bryter aldri gjennom sin egne problemer og forblir selv i sin egen offer rolle.

Som et resultat dedikerer de ofte sitt liv til å lage ulike støtte grupper for folk og rettferdiggjør dems vrangforestillinger. Du har sikkert sett flere av disse, har du ikke?

Det finnes definitivt terapeuter som forstår forholdet mellom årsak og virkning, som er bevisste på et meget høyt nivå og kan virkelig hjelpe deg på et seriøst nivå. Men før du faktisk er klar for å bryte gjennom selv, vil du mest sannsynlig ikke kjenne igjen slike terapeuter eller bare plutselig møte på de.

3.For ethvert minne vil du ha et korresponderende anti-minne.

Anti-minne ble funnet av en gruppe forskere i Oxford University der hvor de publiserte oppdagelsene i magasinet Neuron mars 2016.

Anti-minne referer til kopier av minner som virker hemmende.

Det var meget spennende å se at forskere for første gang klarte å finne det vi har påstått og demonstrert med klienter i flere tiår. At for ethvert minne, må det være et anti-minne.

Så hva er egentlig anti-minne?

For enhver assosiasjon du har, vil det være en korresponderende anti-assosiasjon i hjernen.

Med en gang du har en opplevelse av en negativ situasjon, altså en opplevelse av mer smerte enn nytelse eller mer negativt enn positivt. Vil sinnet automatisk lage en dissosiasjon fra opplevelsen og skape en fantasi med mer nytelse enn smerte, mer positivt enn negativt.

Du kan ikke ha en fantasi uten et korresponderende mareritt. Akkurat som en magnet der hvor du har en positiv pol og en korresponderende negativ pol, det finnes ikke en magnet som bare har en side.

Hjernen fungerer litt på samme måte som en magnet. Den holder minne og anti-minne balansert, akkurat som en magnet holder positiv og negativ balansert, men i sinnet våres så er den ene siden bevisst og den andre er ubevisst.

Jo mer du er bevisst på fordelene ved en situasjon, jo mer vil du være ubevisst på ulempene, men tiden vil hjelpe deg.

For eksempel hvis du er nyforelsket, så ser du mange flere fordeler enn ulemper ved denne personen, men når dere bruker endel tid sammen eller flytter sammen vil du stadig bli mer bevisst på ulempene og da få en mer balansert persepsjon.

Det er ikke slik at de negative tingene aldri var der til å begynne med også når dere flytter sammen så dukker de plutselig opp fra intet. Det er mer det at du faktiskt midlertidig velger å fokusere kun på det som støtter dine verdier med din kognitive bias og samtidig har en kognitiv bias som ignorere det som utfordrer dine verdier.

Så tiden vil hjelpe deg å få full bevissthet om personen. Du trenger ikke å vente til at visdommen av tiden skal gi deg svar, du kan ta visdommen av tiden her og nå ved å stille de riktige spørsmålene.

Så jo mer du har en ubalansert persepsjon om kjæresten din og tenker at denne personen gir deg mange flere fordeler enn ulemper (som er en urealistisk fantasi) vil du være redd for å miste personen, eller at personen skal være utro (marerittet).

-Jo større fantasien er, jo større blir marerittet.
-Jo mer du liker at folk aksepterer deg, jo mer blir du emosjonelt trigget når folk avviser deg.

Er du redd for å bli ekskludert, så har du en fantasi (ubalansert persepsjon) om at det er bare fordeler ved å være inkludert. Du setter ikke pris på hva alenetid faktisk kan gi deg.

Igjen… Jeg mener ikke at det bare er fordeler ved å være alene, men at det finnes to sider. Og det finnes to sider med alle personer, situasjoner, ideer og ting.

Frykt er en forestilling om at i fremtiden vil du oppleve mer negativt enn positivt, mer ulemper enn fordeler, mer utfordring enn støtte i forhold til dine autentiske verdier. Dette er en ubalansert og urealistisk persepsjon.

Angst er frykt for fremtiden, men som regel assosiert med en situasjon i fortiden som du tror har flere ulemper enn fordeler. Dette er også en ubalansert og urealistisk persepsjon.

Angst er ikke noe forferdelig, det er et symptom som prøver å fortelle deg hva du ikke har lært å være takknemlig for i deg selv eller andre. Formålet med angsten er at den prøver å gjøre deg bevisst på noe i fortiden som du ikke ser sannheten med.

Når du bevisstgjør begge sider, altså minne og anti-minne, fantasien og marerittet, det positive og negative. Vil du ha full bevissthet og se situasjonen objektivt, du vil se sannheten og du vil oppleve ekte takknemlighet, som er syntesen mellom positiv og negativ.

Når du har full bevissthet vil den emosjonelle bagasjen bli nøytralisert. Ved å stille de riktige spørsmålene som tillater deg å få full bevissthet har vi klart å reprodusert dette med flere titalls tusen mennesker de siste årene.

Det er i dag litt over 500 psykologer som bruker disse metodene . Jeg har snakket med flere av disse psykologene som er fortvilet over at flere ikke vet om dette. Ofte så bruker de disse metodene foran det de har lært gjennom sin master eller doktor innenfor feltene sine.

Jeg er den første i Norge som er profesjonelt trent til å praktisere denne metoden og jeg ønsker å hjelpe flere.

Om du vil lære å mestre angst og igjen bli forelsket i din egen fremtid så har jeg åpnet opp kalenderen min de neste dagene for en gratis samtale med meg.

Sindre Jakobsen


Spesialist på menneskelig atferd

Sindre Jakobsen


You may also like

3 ting legen din ikke forteller deg om utmattelse

3 ting legen din ikke forteller deg om utmattelse
>